Maszyny do obróbki mięsnej

Jednym z typowych urządzeń w zakładach przetwórstwa mięsnego jest masownica. Do czego właściwie służy ? Jak działa? W jaki sposób zastosowanie masownic do mięsa wpływa korzystnie na branżę? Przemysł spożywczy, w tym przemysł mięsny, to bardzo szeroki temat, ponieważ ten rodzaj produkcji jest w większości nastawiony na produkcję masową.

Profesjonalna obróbka masarska

masownica masarskaOznacza to, że w danym momencie wytwarzane są duże ilości produktów, które następnie trafiają na półki sklepowe i są szeroko dystrybuowane. Aby jednak móc cieszyć się smakiem i aromatem mięsa, musi być ono odpowiednio przetworzone w zakładzie przetwórczym, co wymaga specjalnie zaprojektowanych maszyn i urządzeń. Należą do nich wędzarnie, kadzie do gotowania, mieszalniki i masownica masarska. Masownice do mięsa są jednym z tych częściej używanych urządzeń w przemyśle spożywczym i zakładach przetwórstwa mięsnego. Ich głównym zadaniem jest uelastycznienie różnych produktów mięsnych bez ryzyka ich uszkodzenia, a wszystko odbywa się przy użyciu szczelnych i odpowiednich procesów technicznych. Działanie tych urządzeń opiera się na procesach zachodzących w środowisku próżniowym. Osadzanie grawitacyjne odbywa się w specjalnych uszczelnionych bębnach, co jest możliwe dzięki specjalnie zainstalowanym mieszadłom spiralnym i możliwościom rotacji. Są one odpowiedzialne za równomierny przepływ wsadu. Kierunek, prędkość obrotów i czas trwania poszczególnych cykli można łatwo kontrolować, a cały proces można zaprogramować. Umieszczone ostrza nie tylko masują mięso, ale także zapewniają jednorodne mieszanie.

W przemyśle spożywczym czas i jakość mają kluczowe znaczenie. Wykorzystanie masownicy w przetwórstwie mięsa zapewnia lepsze przetwarzanie produktu i przyspiesza cały proces. Ponieważ wszystko odbywa się mechanicznie, uzyskuje się elastyczne, miękkie mięso o dość zwartej konsystencji.